Svamp & Strålröta

Nästan 90 % av alla hästar lider av svamp eller röta i sina fötter. Många hästar går obehandlade i flera år, för att dess ägare inte vet att hästen har det. Hovarna är hovslagarens jobb, tycks många tänka. Att istället börja lyfta, lukta och tänka på sin hästs hovar, gör att hästen kan börja må bättre.

Obehandlad röta kan gå upp i elastiska putan och in i leden och hovkapseln, som då blir inflammerad. Både röta och svamp gör hästen ömfotad och bör behandlas omgående.

Hur vet man om hästen har svamp eller strålröta?
En frisk stråle är slät och kuddig och ser nästan ut som en trampdyna på en hund. Strålens funktion är att dämpa stötar.
En angripen stråle har en skåra i mitten, kan vara flikig och geggig och i värsta fall, skrumpen som ett russin. En hov med röta eller svamp, luktar illa. Pilla på strålen och doppa näsan i. Luktar den? Då är den angripen.

Går hästen barfota, ömmar den. Ofta skor man en häst som ömmar barfota. Symtomet döljs, men anledningen till att den ömmar är inte bortagen. Hästen har fortfarande ont.

Förebygg röta och svamp genom att ha hästen i grushage då det är blött ute. Om man inte har möjlighet till det, kan man ha ett ställe i hagen som är torrt, t.ex. vid vattnet/matplatsen. Att ha grus på ett ställe i hagen är också bra för blodcirkulationen i fötterna och kan göra hästen mindre öm barfota, då den vänjer sig vid underlaget i sin egen takt. Man måste också se till att ligghallen är torr om hästen går på lösdrift och att man mockar rent varje dag och fyller på ordentligt med rent strö om hästen står på box.
Att ge vitamin/mineraltillskott är också viktigt för immunförsvaret.

Vad gör man om strålen är angripen?

En hov med strålröta/svamp bör rengöras varje dag och fotbadas. Man rengör i samband med hovkratsningen. Rengöringen och fotbadet kan bestå av saltvatten, jodopaxvatten, eller äppelcidervinägervatten. Saltvatten fungerar utmärkt på svamp och att torka upp röta och är något kraftigare än äppelcidervatten.

Man kan också smörja strålen då den torkat med zinkpasta, för att basa och torka upp inuti. Men strålen måste vara torr innan man smörjer, annars kan salvan lätt täppa till fukten och bilda mer svamp!
Det finns också diverse gifter att inhandla till sin häst som kan ge effekt såsom tjära, väteperoxid och kopparsulfat.

Man bör ha som en regel att vill man inte ha det själv på sina fötter, bör man inte heller lägga det på sin hästs fötter. Gifter kan tas upp via hoven, in i kroppen. I en del fall måste man tyvärr ta till gifter för att rötan ska vända. Ibland måste veterinär tillkallas för att få medicinering.

Givetvis måste man se till att hästen har det torrt i boxen och en torr plats i hagen också.