Stress

Stress vet vi ju, är skadligt för oss människor, men hur reagerar en häst på stress? Och vad är stressande för en häst? Hur beter sig en stressad häst? Varför?

På ridskolorna får man lära sig att vara tyst i stallet, då höga ljud är stressande för hästarna, det vet de flesta. Men vad finns det mer för saker som är stressande? I vår värld finns bilar, lastbilar, traktorer, nyårsraketer, skällande hundar, vilda djur etc.

Stress är en del av hästarnas vardag, vild som tam.
Vildhästarna är ett flyktdjur och lever under stress för att överleva. Svaga djur blir byten till rovdjur - hästen måste hela tiden vara på sin vakt mot potentiella faror. Hästen ska kunna fly på ett ögonblick och vara såpass i kondition att den orkar göra det. Hästarna rör sig ständigt och över stora vidder.
Detta beteende finns djupt rotat i våra tamhästar.

En stressad häst går upp i varv, adrenalinet flödar och musklerna spänns. Den bajsar mycket och har ögonlock och näsborrar uppspärrade. Allt detta är tecken på förberedan för flykt och är helt naturligt. Kroppen utsöndrar också hormonet cortisol, som bl.a. tillför extra energi, reglerar blodtryck och höjer smärtgränsen, för att skydda den under en flykt. Därefter ska kroppen återgå till avslappning. Men när flyktbeteendet övergår till en fas där hästen ständigt är orolig, blir det allvar. Kroppens försvarshormon, det s.k. stresshormonet cortisol, fortsätter att produceras på högvarv och istället för att göra nytta, bryts immunförsvaret ner. Detta kan leda till följdsjukdomar, immunförsvarsstörningar, av olika slag om det pågår under en längre period.

Muskelspänningar, humörsvängingar, viktnedgång, vävning och krubbitning är bl.a. symtom på att hästen är stressad och är vanligt på våra hästar idag. Nedan listar jag de vanligaste orsakerna.

Orsaker till stress

* Onaturlig hästhållning. Alldeles för ofta är våra hästar ute för kort tid och i för små hagar. Hästen är ett djur som rör sig över stora arealer i vilt tillstånd och äter ca 18-20 timmar om dygnet. Den är inte lämpad att stå i en box, eller liten yta, större delen av dygnet och äta på fasta och få tider. Matsmältningen fungerar optimalt om hästen kan röra sig och äta när den vill. Hästens psyke tillfredställs då den vistas utomhus i terräng den är ämnad för. Fri tillgång till grovfoder och stora ytor ger stressminskning.
Alla hästar passar inte att gå på lösdrift. En del hästar är mycket oroliga av sig och kan behöva komma in i en box för att "vila huvudet" , för att undvika sömnproblem (vilket i sin tur leder till ett försämrat immunförsvar). Andra hästar sätter inte päls som de ska och att ständigt gå och frysa, sätter kroppen i stress och immunförsvaret går ner.

* Fel foder. Alltför ofta får hästen för mycket energi i fodret än vad den kan bryta ner och göra sig av med. Spannmål är en typisk sådan sak. Därmed går kroppen på högvarv kemiskt. En häst med mycket kraftfoder och för lite grovfoder i foderstaten, får inte signaler till hjärnan att bli mätt, då fodret inte kräver så mycket bearbetning av tarmen. Brist på fibrer, som bearbetas långsamt, leder till bl.a. dåligt näringsupptag, kolik och stereotypi som t.ex. vävning och krubbitning. För lång tid mellan fodringarna är också stressande, då hästen är skapt för att äta ofta. Magsyra produceras konstant och har hästen inte tillräckligt i magsäcken och tarmen, blir slemhinnorna angripen av den starka syran. Följden blir mag- och tarmstörningar, t.ex. magkatarr/magsår. Även mineralbrister, såsom kalciumbrist, kan leda till stress.

* För höga krav. Att ideligen försöka utföra något som den inte är kapabel till, tär på självförtroendet och skapar mental obalans. En förbannad ryttare förvärrar dessutom situationen ytterligare.

* Hästen speglar ofta sin ägare - är denne stressad eller har problem, får hästen liknande symtom.

* Understimulering. Då hästar inte får utlopp över sin naturliga instinkt att ständigt vara i rörelse, kan detta leda till stress. Symtom på en understimulerad och stressad häst är bl.a. krubbitning, vävning, muskelspänningar och eksem.

* En del hästar har ett traumatiskt förflutet och behöver hjälp att komma till ro med detta.

* En människa utan ledarskap kan vara stressande för en häst, då den får ta ansvaret som flockledare och inte kan förlita sig på människan.

* Sorg, t.ex. förlorat en vän, eller fölavvänjning, nya kamrater eller en flytt är stressande för hästen och kan ta lång tid att anpassa sig till.

Många stressfaktorer är vi själva ansvariga för och om vi åtgärdar dessa, samt rannsakar oss själva, kan hästen få en bättre och mer trivsam miljö att leva i.

 

 

Gör din häst