Pæja

Pæja växte upp på Island och kom dräktig som 4-åring till Sverige med ett föl vid sidan. Skicket var inte bra och hon var nervös och rädd.
Hon har använts mestadels till avel i Sverige, men blivit inriden och riden lite grand.

Pæja kom till oss en mulen novemberdag. Vinda behövde ett ädre sto i hagen och Paeja skulle bli det sto som fick Vinda att slappna av lite. De slogs ett helt dygn om rangordning och jag blev riktigt rädd att någon skulle göra sig illa. De sparkades och stegrade mot varandra, bet och hoppade på varandra som två hingstar.
De småkivas än idag ibland , särskilt om Pæja är hungrig eller frusen. Då ger hon sig på Vinda, och ibland Luckey. Vinda och Luckey är inte vana att slåss - de har aldrig behövt göra det hos mig, eftersom de hästar jag tagit in i flocken redan haft en stark postition och inte behövt hävda denna inför någon. Nu när Vinda (ofrivilligt) haft en ledarroll sedan Skippý dog, och blivit äldre, ville hon inte att någon ska "sätta sig på henne" och bestämma. Det tog ett tag innan hon släppte sin position och underkastade sig.
Nu kan man se dom mysa med varandra och äta ur samma hög som två vänner.

Pæja är väldigt lekfull och försöker få igång Vinda till lek i hagen. Vinda är av den lite allvarligare sorten, men ibland lyckas Pæja få igång henne! Det är roligt att se - Pæja är som en frisk fläkt som försöker muntra upp stämningen lite.
Hon är väldigt pigg ute på våra små rundor. Ibland promenerar vi, ibland rider jag.

Pæja har spatt i båda bakben och det fattas en bit utav griffelbenet på höger bak. Detta har hon också brutit en gång.
Hon är en nervös liten dam, men väldigt snäll och villig att arbeta. Musklerna finns inte riktigt efte att ha fått 6 föl och inte blivit arbetad, så vi jobbar mot målet att få upp ryggmuskler och rumpa igen. Det får ta den tid det tar - vi har inte bråttom och Pæja har ibland känningar från sina bakben.

Pæja bor nu på Kallsö, hos Eva.

 

Pæja är

  • Vänlig
  • Pigg
  • Lekfull
>