Hö & Grovfoder

Hästen är ett stäppdjur, gjord för ett magert stråfoder, då det största delen av året erbjuds mager föda i vildmarken. Den är gjord att äta och smälta mat i princip dygnet runt (ca 18 timmar), i långsam takt och små portioner.

Hästar i vilt tillstånd äter lika ofta och i lika många antal timmar om den har lite föda som mycket.
Hästens mage och tarm är specialanpassad för att utnyttja gräs och smälta stråfoder. Att få i sig tillräckligt med fibrer från stråfoder är mycket viktigt för hästens bakterieflora, samt att hjärnan ska få signaler att tarmen är full.
Vid fri tillgång till hö på våra tamhästar, äts genomsnittligt 10 mål per dag och 3,5 timmars uppehåll mellan målen är sällsynt. Detta kommer från vildhästen som i genomsnitt tar paus 45 minuter mellan varje mål. Längre pauser än 2 timmar tillhör inte det vanliga.
Därför är det både mentalt och fysiskt viktigt att vår tamhäst får äta största delen av dygnet.
På höstkanten sätter hästen vinterpäls och lägger på sig ett extra fettlager för att kunna klara kylan, då brist på föda råder. Ämnesomsättningen sjunker för att hästen ska kunna ta till vara allt. Den skrapar fram gammalt gräs ur marken, äter lite av varje som den kan hitta och äter det den ratat på sommaren.

Detta finns naturligt inom alla hästar! Hästens inre har inte ändrats, hur mycket vi än påverkat det yttre genom avel.
Är det då rätt att vi håller nere högivan för att den inte ska lägga på hullet? Särskilt som många hästar blir klippta under vinterhalvåret? Borde det inte vara tvärtom - att vi ökar högivan om det är kallt? En häst som får i sig tillräcklig mängd hö, genererar energi och håller sig varm.

Spannmål & Kraftfoder

Hästen behöver fibrer från grovfoder för att mag- och tarmsystemet ska kunna fungera normalt. Det gäller alla hästar. Hästar som utfodras med mycket kraftfoder och lite stråfoder, får inte i sig tillräcklig fibermängd att långsamt bearbeta.

Kraftfoder har ett snabbt upptag som inte kräver mycket bearbetning (just därför det kallas för kraftfoder) av tarmen. Detta leder till bl.a. magsår, tarmovridningar, dåligt näringsupptag och stereotypi.

Spannmål - havre, korn, vete, majs och soja - innehåller bakterier, antinutritionella ämnen och fytinsyra, som hämmar upptaget på kalcium och andra viktiga mineraler. Får hästen inte i sig tillräckliga mineraler, sjunker immunförsvaret och dess motståndskraft mot infektioner eller annat, blir svagare. Soja innehåller isoflavon - fytoöstrogener - som påverkar hormonproduktion och sköldkörtel.
Frågan man bör ställa sig är – äter hästen melass, soja, havre eller korn i vilt tillstånd?
Vad är egentligen anledningen till att vi ger den det?

Mineraler

För att immunförsvaret ska fungera som det ska, behöver kroppen vitaminer och mineraler, d.v.s. näring. Mineraler är nycklar till kroppens processer och är otroligt viktiga, framförallt för en växande individ.

Örter & Alger

Att ge örter och alger/tång till sina hästar i fodret har blivit mer och mer populärt i hästvärlden. Man kan läsa på en del mineraltillskott att det innehåller örter och/eller alger och det är uppe på tapeten i diskussioner hästfolk emellan.