Naturlig mat

Hästen har en djupt rotad instinkt om vad den behöver och anpassar sin kost därefter. Den slickar i sig mineraler från marken och äter örter och växter den för tillfället behöver.
I fångenskap finns inte den möjligheten och det är upp till oss att se till att våra hästar får i sig allt den behöver.

 Välfärdsjukdomar (diabetes, njurproblem, cancer etc.) , hudåkommor, hov- och strålproblem ökar med stormsteg.

Vad beror detta på? Om vi tittar på vad vi utfodrar våra hästar med, kanske vi får ett litet hum om varför.
Så vad ger vi då våra hästar att äta? Hö eller hösilage som basföda och kanske ett kraftfoder av något slag. Oftast spannmål, t.ex. havre, korn eller müsli. Ibland betfor och melass. Ofta inte ens ett mineraltillskott. Men vad är det då i dessa kraftfoder? Hur påverkar de hästen? Finns det tillräckligt med vitaminer och mineraler i höet? Vad för slags hö är bäst? Ska hästen gå på bete på sommaren? Vilken sort är bäst?

Vår tamhäst har inte ändrats metaboliskt sedan den var vildhäst, oavsett hur mycket vi än avlat och ändrat dom till det yttre och vad vi använder dom till.
Hos de få vildhästarna som finns kvar, existerar inte de välfärdsjukdomar som kommer alltmer på våra tamhästar.
Detta måste ju bero på något, eller hur?
Vi kanske skulle behöva se över våran hästhållning och utfodring lite mer?