Ardennerstoet Olga

Olgas hade hovar som tefat som ett resultat av vanvård. De hade röta, sprickor och bitar hade gått av för att hovarna inte ville vara långa. Hon verkade inte vara ömfotad, men hon var halt i trav på vänster fram. Vid första verkningen såg man att hon lade all vikt på sitt högra ben.

Den hoven var mindre och stod bakom den vänstra. Den andra verkningen såg man det jättetydligt. Vi misstänkte en bogskada. Hon markerade i skritt efter 2:a verkningen, förmodligen för hennes kropp och fötter var anpassade efter problemet. Armbågen sköt ut från kroppen och gjorde att benet vreds och hon belastade den hoven helt fel. Olga verkades en gång till efter denna gång. Vad som sedan hände med henne vet jag inte, då hon flyttade. Vi får bara hoppas att hon blev bra i både hovar och kropp!

 

Åsnan Bruno med en bockhov

Bruno hade en sko på sin bockhov för att den hade spruckit och trasat sönder. Han hade fått bockhov p.g.a. vanvård. Jag tog av skon och verkade rejält. Den var stor och klumpig och full av röta.

Kunde givetvis inte ta allt eftersom det skulle kunna skada senor, leder och ligament då de anpassat sig efter höjden på trakten.
Bockhoven sjönk snabbt! Verkningsintervallen var en gång i veckan för att allt skulle hänga med och anpassa sig lättare. Han hade blåmärken i sulan p.g.a den belastning och det tryck som det blir av att gå med bockhov. Bruno har idag ingen bockhov.

 

Arabhästen Malayin

Mayas hovar var mycket understuckna och långa - formade som päron. Tyvärr ser många hästar ut så. Vem som helst kan ju se att det inte är rätt hovform.

Av åkte skon! Flisan som gått av visade att hoven var för lång, samt att det fanns spänningar i hoven p.g.a fel hovform. Bärranden hade separerat för att hoven haft en felaktig form och där fanns massa röta, för att skon legat som ett lock på. Det fanns inte en chans att den här hoven skulle kunna skos om. Sulan buktade. Den var trött. Det bådade inte gott. Efter verkning tog det inte lång tid förrän hoven ville anta sin riktiga form - redan på en vecka hände det saker. Trakterna reste sig för att de nu hade rum att göra det - kort tå och ingen sko som hindrade. Vad som hände sedan vet jag inte. Maya flyttade. Vi hoppas hon får vara frisk i sina hovar!