Vinda frá Sölvholti

Färg: Silvergulsvart

Vinda var en alldeles speciell häst: Hon kom till Sverige som föl och resan hade tagit hårt på henne. Hennes start blev tuff men hon blommade ut till en vacker liten kelgris. Tyvärr fick hon inte vara med oss tillräckligt länge..

Skippý frá Skipanesi

Färg: Fux med silveranlag och bruten strimbläs

Skippý kan man inte beskriva med ord. Det var en läromästare på alla plan: på det emotionella, kroppsmässiga och det andliga. Hon var en mycket bestämd dam. Tuff men samtidigt mycket hjärtlig och rättvis. Hennes levnadsöde blev inte det man tänkt och ett stort tomrum lämnades efter henne.

Gella frá Lambhaga

(= snäll flicka, haremsdam)

Färg: Rödfux med silveranlag och stjärn

Gella fanns inte med oss så länge som vi önskat.
Hon hade kommit tillbaka till oss efter många år, till Skippýs stora glädje. De var verkligen oskiljaktiga och gick alltid tillsammans i hagen. Hon gillade att hjälpa till med att bära vatten och mat till hagen.

Merkúr frá Akrakoti

(= Merkurius, märklig)
Färg: Brun (Jarpur)

Jag jobbade som vild/unghästtränare på Island då jag stötte på Merkúr första gången. Då hette han Draumar och var stallets skräck. Ingen hade lyckats tämja denna best och jag var den som fick uppgiften att rida in honom.

Litla- Venus frá Lambhaga

(=lilla Venus)
Färg: Skimmel (Grár)

Venus kom tillsammans med Merkúr, till Sverige en vårdag.
Jag hade sett henne galopperande i hagen på Island, hon höll sig tillsammans med två andra likadana hästar. Jag blev alldeles tagen av dessa tre vackra "mini-araber" och var bara tvungen att ha Venus.

Flækja frá Lambhaga

(=trasselsudd)
Färg: Ljust svartbrun (Móbrúnn)

Flækja var en utav "vildbattingarna". Hon var mycket misstänksam när hon kom. Hon var en inbiten grisepassare p.g.a. kraftiga muskelspänningar. Hon gick bara i passgång, men tog ett och annat galoppsprång ibland.

 

Birta frá Lambhaga

(=ljussken)
Färg: Gulbrun (Moldótt)

Min alldeles speciella "snutta". Jag jobbade med Birta på Island och där var hon inte riktigt redo. Hon var strulig och hade svårt att koncentrera sig.
Då hon kom hem, ett år senare, hade hon mognat och var helt fantastisk att jobba med!

Gola frá Lambhaga

(=bris)
Färg: Silverbrun (Jarpvindótt)

Gola var den sista hästen jag tog över från Island. Hon fick gå ihop med Merkúr och Venus en kort tid för att bli något hanterad. Jag hade bara Gola i några veckor och hann inte utveckla en närmare kontakt med henne. Men den lilla tiden hon fanns hemma, fick jag uppfattningen att hon var en fin, lättlärd liten häst.
Gola ägs av Marie.

Ísla frá Hlið

Färg: Svartskäck med glosöga (brúnskjóttstjörnóttglaseygður)

Hon kom tillsammans med Sóley en vinterdag, räddad från slakt, endast fyra månader gammal. Merkúr och Venus var surrogatföräldrar en tid, och även Birta fick prova på rollen som "uppfostrare". Ísla var aldrig egentligen i min ägo, utan jag tog bara över henne åt mina dåvarande svärföräldrar. Hon kom från samma gård som Sóley och fick också stanna tillsammans med Sóley även i Sverige.

Sóley Sigð frá Hlið

(= smörblomma och skära - som i hammaren och skäran)
Färg: Rödblackskäck (bleikskjóttstjörnótt)

Mitt lilla föl från Island. Hon var bara fyra månader då hon kom, räddad från slaktbilen i sista stund. Både hon och Ísla var så rädda när de kom, stackarna! Merkúr och Litla-Venus var surrogatföräldrar de första månaderna för dom. De fick lära sig viktiga saker, som att inte bajsa i vindskjulet, t.ex. Nu är hon en jättestor, urmysig tjej.
Sóley ägs, liksom Ísla, idag av mina f.d. svärföräldrar.

Kullarnas Py

Då "Pysslan" kom till mig, mådde hon inte riktigt bra. Hon var understimulerad, hade eksem och var en muskulär katastrof. Ägaren innan mig, hade räddat henne från vanvård och misshandel, två år tidigare och fått upp henne i hull.
Detta underbara sto fick behandlas varje dag, men var trots sitt förflutna mycket glad och positiv till allt. Hon var en väldigt tacksam liten häst, som gärna ville lära sig och älskade mental träning. Py gav mig en rejäl puff framåt i mental träning, då hon var mycket speciell. Hon hade dominerat sin förre ägare och inte fått några regler att följa. En gång kom min sambos syster på besök, när Py och jag löslongerade, och hon har en dominant utstrålning. Pysslan blev ursinnig, då hon närmade sig staketet. Py gick till attack och min sambos syster fick backa ett par meter. Då lugnade hon sig. Kombinationen dominant utstrålning och Pysslans förflutna var antagligen orsaken att hon reagerade. Jag fick ta över ledarskapet med små subtila saker för att hon inte skulle känna sig pressad och dominerad. Det fungerade utmärkt och Py fick en bra grund att stå på. Py såldes och användes som bl.a. hopphäst.
Idag finns Py tyvärr inte med oss längre.

 

Linhagens Palermo

Min stolte shettishingst.
Vila i frid vännen min!
Om Palles öde kan du läsa i "Sagan om Luckey Luke"

Faxe

Färg: Brun

Faxe fanns inte med oss speciellt länge.
Han kom12 december och var en mycket speciell herre. Han hade blivit vanvårdad och misshandlad tidigare i sitt liv och hatade barn. Han hade gett sig den på att göra livet surt för mig, genom att gå till attack mot mig i hagen den första tiden. Han var som ett litet monster och jag gick med ständiga blåmärken efter hans snabba hovar.

Dynjandi från Ekåsgården

Färg: Brun

Dynjandi, eller Jandi som han kallas, kom som min ridhäst en försommardag. Min arbetskamrat hade haft honom hos sig och eftersom hon inte sysslar med Islandshästar och har många andra hästar, ville hon gärna att han skulle komma till ett hem där han kunde komma till sin rätt.

Pæja frá Gröf II

Färg: Silverbrunskäck

Pæja skulle bli min efterlängtade ridhäst. Det blev hon, men tiden räckte inte till efter att jag fått två barn tätt efter varandra..